2018-as trendek az okos otthon piacon – mit hozott a CES?

Az okosotthon pár éve még egy viszonylag ismeretlen fogalom volt, főleg itthon. Ám idén már minden a “connected home”, azaz az okos otthon körül forgott a legrangosabb fogyasztói elektronikai kiállításon a CES-en. Kiállító már úgy nem teszi be a lábát, hogy az eszköze nem vezérelhető Amazon Alexával, vagy Google Home-mal. Nem dobnak úgy piacra mosógépet, hogy az ne lehetne távolról irányítható.

Ezek pár éve még kuriózumnak számítottak, de a piac iszonyatos ütemben fejlődik. Lássuk mik a főbb csapásirányok az idei évben.

Hangvezérlés

Ahogy megjósoltuk előző bejegyzésünkben, valóban a Google Home és az Amazon Alexa (és az Apple Siri) „versenyét” láthattuk. Sok újdonság a hangvezérlés technológiáját tekintve nem jelentkezett. Ennek ellenére nem tűnik úgy, hogy a lelkesedés alább hagyott volna az eszközök körül. A tavalyi évhez hasonlóan inkább újabb és újabb cégek jelentették be, hogy integrálhatóak a rendszereikbe a két cég hangvezérlői, és ez a tendencia az idei évre is megmarad.

Igazából, már az a csoda, ha van olyan okos eszköz, amely nem csatlakoztatható egy hangvezérlőhöz sem. Sőt, sok eszközbe már eleve integrálva van a hangvezérlő, mint a Lenovo Smart Screenbe.

A FIBARO okos otthon rendszerrel már régóta jól működik együtt az Amazon Alexa. A Google Home-mal kapcsolatos információkért pedig kövessetek minket figyelemmel 😉

Robotok

Emlékeztek még a Jetson család futurisztikus rajzfilm sorozatára? Valami nagyon hasonló érkezett el hozzánk idén a CES-en. Az Aeolus névre keresztelt „házi robot” már képes kisebb háztartásbeli feladatokat ellátni.

Például, feltörli a padlót, elpakol helyetted, sőt még mozgó biztonsági elemként is szolgál. Arcfelismerőjével ki tudja szűrni az ott lakókat, és ha betolakodót észlel, jelez a tulajdonosának. És persze Aeolusnak is van beépített Amazon hangvezérlője, így bármikor csak kiszólhatsz neki a nappaliból egy kóláért.

Sajnos a kis okos otthon robot még csak prototípus, és méreteit és funkcióit tekintve, ha piacra is dobják, aranyáron fogják mérni. Azonban, ahogy ez lenni szokott, a technológia fejlődésével egyre több cég száll be a versenybe és ez növeli a választékot, majd lejjebb nyomja az árakat.

Minden kapcsolódik mindenhez

Akik már régóta követik a blogjaink, azoknak nem újdonság, hogy egy automatizált otthon azért tud jól működni, mert a sok-sok okos eszközöd egyetlen rendszerbe van bevonva. Így különböző program sorokat tudsz megadni, mint például, amikor felkel a Nap, húzódjanak fel a redőnyeid, induljon be könnyed zene és kapcsoljon be a kávéfőző. Más néven, kellemesen ébredj

Ez a jövőben még tovább fokozódik. Egyre több cég, mint a Whirlpool vagy a Samsung, áll elő újabb és újabb okos háztartási eszközökkel: hűtővel, mosógéppel, sütővel, stb. Persze mindegyiknek megvan a saját kommunikációs csatornája, vagy akár a saját központi vezérlője, mint a Samsung Family Hub. (reblog)

Innen már csak egy lépés, hogy ezek az eszközök integrálhatóak legyenek olyan rendszerekbe, mint a FIBARO okos otthon rendszer, hogy teljes körű automatizmust, és ezáltal, kényelmet biztosítsanak otthonunkban.